Friday, October 24, 2008

Äntligen Fredag!

Hejsan Alla Goa Bloggare!
Idag är det fredag och jag och Ingela (http://inspirationivitt.blogspot.com/) är med i tidningen; Nya Kristinehamns Posten i ett repotage om vårt projekt. Jag har dock inte sett hur lite/mycket det är eftersom tidnoingen brukar komma vid 12.00 här... Spännande att få se.
Tidningen kommer i allafall ut till alla hushåll i flera orter i Värmland i dag. Flera av er har frågat om det går att köpa tidningen någonstan...Tror inte det. Men jag tror att om man bor i Värmland men inte i en sådan ort så borde man kuna gå in på sitt bibliotek och läsa tidningen.... Vet inte säkert.

När de kom så hade vi iallafall gjort i ordning lite miljöbilder, men jag har som sagt inte läst tidningen än så jag vet inte om de är med. Vi fotograferade dock lite själva för att visa er alla också, ler! Vår förhoppning med bilderna är att de lite ska förklara den stil som vi och de flesta av er älskar; Franskt, lantligt, romantiskt, shabby chic, vitt och nött.


Titta in de vackra korten Ingela gör och som sälj på flera butiker runt om i Sverige, i Värmland vet jag att de säljs på Rum 21 (Kr-hamn), Noll54 och inredningskompaniet (Ksd).


Syns det att vi längar efter jul och allt pysslande detta innebär? Hihihih ... Ska bjuda er på lite skojig läsning också tänkte jag. Titta in mailet jag fick förra veckan om män....
Brukskarlar:
Ursprung
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen.Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en. Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om "matte" bryr sig för mycket om andra karlar!
Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.
Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!
Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.

Vi väljer att här presentera Östgötarasen.
Vad som kännetecknar Östgötarasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och kroppsbyggnader är godkända. En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga "stridstupparna", de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra. Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.
Uppfostran
Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd. En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inte ställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!
Avel
Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett byte kan komma i åtanke. För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel någon som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma. Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sin avkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara.Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.
Kost
En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det sk "mammas-köttbullar-syndromet"). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet. Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.
Sjukdomar
Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete. Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.
Sammanfattning
Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera "Allt en kvinna bör veta om män". Du kan givetvis också vända dig till närmaste veterinärklinik.

Svenska Brukskarlsklubben
Avd Ekerö
Mycket att läsa men lite skoj var det väl! Ha en riktig go helg nu KRAM PÅ ER!
/Petra E

21 comments:

 1. Haha...jag igen...var ju tur att jag tog mig en tur här med...fick ju mig ett underbart morgonskratt här!! Tur att jag tog mig en mer eller mindre rasren karl då...finns visst lite tyskt inblandat men det är ju ett tag sedan!*fniss* Relativt lättuppfostrad, men det är klart att det finns vissa ting som verkar svårt att träna in, jag kanske kör med fel godis!!*fniss*

  Underbart inlägg!!

  Kramis, Ulrika

  ReplyDelete
 2. Haha..ja den var inte att leka med den!!
  reportaget verkar så vackert synd att man inte kan läsa den tidningen....du visar väl sen!!
  ha en trevlig helg!!
  kraaam

  ReplyDelete
 3. Vad roligt att ni är med i tidningen idag ! Ni hade verkligen gjort fint med olika miljöbilder och det var roligt att du ville visa dom så även vi andra fick ta del av bilderna. Ljuvliga är dom alla !

  Vilken berättelse om karlar - den var jätte rolig och mycket skratt blev det... hi hi !

  Kram Kram

  ReplyDelete
 4. Hej! säger samma sak som din vän från "änglahem" bra morgonskratt..hi hi..
  Du är så roligt gillar människor med humor, det är viktigast av allt..
  Du har lugnat när mig med förklaringen om kommentarer,(men nu när jag kommenterar hos dig så ser det som vanligt ut )och är väldigt glad får dina snälla ord om mig.Puss och kram och ha en UNDERBAR HÄLG !!! tittar in snart igen vill se bilder från tidningen...

  ReplyDelete
 5. OTROLIGT vilka vackra bilder du bjuder på!!!

  : )

  Önskar dig en trevlig helg!

  KRAM, Jenny

  <3

  ReplyDelete
 6. Vilka underbara arrangemang ni hade gjort...sagolikt vackra!
  Hoppas reportaget blev bra :)

  Ha en trevlig helg
  Kram Therese

  ReplyDelete
 7. Tack snälla du för kommentaren hos mig! Kommer inte ihåg om jag besökt dig tidigare... men jag kommer helt klart hit ofta igen! Så härliga bilder och va bra du skriver också!

  ReplyDelete
 8. Fy 17 vad spännande med repotaget..hihi. Du måste visa sen. Jag kan nog inte få tag i tidningen. Himla fina bilder du visar igen.

  Mycket bra skrivet om karlar Jag gapskrattar så jag skakar.

  Ha det gott vännen
  Kram Carina

  ReplyDelete
 9. Tack söta du, blev så glad för din kommentar! Måste säga samma sak dock, va tur att jag hittade hit =)
  Så mycket fina bilder, gillar speciellt den första med bakformarna!
  Ha en trevlig helg!
  Kram Malin

  ReplyDelete
 10. Vad kul och vad fint reportaget verkar:)
  Ha nu en fin helg.
  Kram Lallis

  ReplyDelete
 11. Hahaha! :-D

  Kul att du är kändis nu.

  Kram, Rana

  ReplyDelete
 12. Ville bara titta in och önska dig en skön helg.
  Kram Lotta

  ReplyDelete
 13. Tack för instruktionen, den kan mycket väl tänkas komma till användning ;)

  Och vilka underbara bilder...hoppas reportaget blev bra!

  Kram och trevlig helg!

  ReplyDelete
 14. gumman vilka bilder, du får mig att resa ståpäls, go girl go!!!!

  ha den underbaraste av helger!

  varmkram lotten

  ReplyDelete
 15. Hej! Tack för kommentaren i min blogg! Superfina bilder i din blogg, ser jättemysigt ut!

  Ha en trevlig helg!

  ReplyDelete
 16. Den var ju rolig - hoppas det inte gör nåt att jag kopierde den för den måste visas för fler..
  Roligt inlägg
  Kram/annelie

  ReplyDelete
 17. Hej!

  Och jisses vad du skriver men jag är väl så fräck att jag just nu bara tittar på de vackra bilderna....

  Trevlig helg!
  MiaMaria

  ReplyDelete
 18. Tack för gulliga ord hos mig!
  Vilka underbara bilder du visar!! Jättekul att ni varit med i tidningen, grattis!
  Roligt mail du delar med dig av :D
  Önskar dig en skön helg!
  kram
  nina

  ReplyDelete
 19. Vilka inspirerande foton! Väldigt vackra detaljer och julstjärnorna blev jag väldigt förtjust i. Var är de köpta? :)

  ReplyDelete
 20. Hej min vän, vilka fina bilder du visar jag vill oxå visa så fina så jag har kopierat av några hihihi.
  Ha en härlig helg vi syns snart kram/ingela

  ReplyDelete
 21. Hihi, roligt du skriver om karlar ;-)

  Så himla skoj med boken, grattis! Och gissa om jag ska köpa den sen när den kommer ut i handeln! kram

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra