Wednesday, March 11, 2009

bagare bengt bakar...

Hejsan!
Känns så skönt att jag nu tror att jag löst mitt lilla sommarkrux som jag tidigare skrivit en del om




Tror jag har hittade de sommarkurser som jag ska läsa i sommar. Dock i Växjö.... men mestadels av dem var på distans så det ska nog kunna lösa sig. Någon som vet om ett bra och billigt vandrarhem där, ler?? Ja, vi får se det gäller ju att bli antagen också. Men nog om mina studier nu. Tänkte jag skulle dela med mig av lite recept för att för engångs skull vara lite huslig på bakfronten också... (vilken tyvärr inte är min starkaste sida...)




Aprikos och hasselnötsbröd
Brödet får en angenäm sötma av torkade aprikoser och russin, verkligen gott. Linfrö, solrosfrö, kross eller korn och dinkel bidrar till ett lägre GI.


2,5 dl vatten
25 g jäst
10 g rårörsocker
15 g salt
2 dl surdeg
80 g dinkelmjöl siktat
60 g grovt rågmjöl
150 g durumvete
50 g linfrö
50 g solrosfrö
50 g r ågkross
70 g hasselnötter (hackade)
70 g torkade aprikoser (hackade)
35 g russin Ljumma vattnet till 37 grader och blanda i jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser förutom hasselnötterna, aprikoserna och russinen i omgångar, bearbeta till en jämn och smidig deg, tillsätt resterande ingredienser precis i slutet och arbeta in ordentligt. Låt degen jäsa under bakduk 45-60min. Dela sedan degen i två delar, forma till limpor, rulla i mjöl och låt jäsa på mjölad bakduk i ca 60min. Låt skarven på limporna vara uppåt och täck med ytterligare en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader och låt bakplåten vara i ugnen undertiden den hettas upp så den är riktigt varm när det är dags att baka brödet. När brödet är färdigtjäst så flytta det försiktigt med en stor stekspade eller liknande från bakduken till den varma plåten sätts i mitten av ugnen, efter ca: 3 min så sänks värmen till ca: 230 grader. Total baktid ligger på ca: 25 min, kontrollera att brödet är färdigt genom att knacka på undersidan, om det låter ihåligt så är det färdigt.
Receptet är framtaget av brödexperten Peter Alm. När vi ändå är i baktagen så tar vi ett till va? Ler.

Fiberrika hurtbullar
(ca 20 st) Nyttiga frallor där solroskärnor, linfrö, surdeg, dinkel och vetegroddar bidrar till ett lägre GI. Receptet är omarbetat från Risenta.
25 g jäst
1,5 dl vatten
2 dl filmjölk eller yoghurt
2 msk olja
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2,5 dl surdeg
1 tsk salt
2,5 dl finrivna morötter
2 dl vetegroddar
6,5 dl fullkorn dinkelmjöl
1 dl mjöl till utbakning Ljumma vatten, filmjölk och olja till 37 grader. Blanda i jästen. Blanda i solroskärnor, linfrön, surdeg, salt och finrivna morötter. Blanda i vetegroddar och fullkorn dinkelmjöl i omgångar. Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i två rullar och skär varje rulle i 10-11 jämnstora bitar. Forma till runda bullar. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla bröden med filmjölk. Grädda ca 12-15 minuter i ugn 225 grader.

Baka lungt!! Kram Petra

(dessa recept o fler kan du också hitta här!)

8 comments:

  1. alltid gott med eget hembakt bröd :)kul att du ska studera..vad ska du studera??

    ReplyDelete
  2. så fint o gott de ser ut!!! blir sugen på o baka nu helt plötsligt..... undra varför ;)
    ha de bra!
    kramar linnea

    ReplyDelete
  3. Vilket gott bröd du visar upp & ja, det var hurtigt att baka flera sorter, men så smarrigt. Är första gången jag tittar in hos dig.
    Är ganska ny här i Bloglandia, kika gärna in till mig.
    Kram Petra

    ReplyDelete
  4. Hej Min rara Petra!
    Det var ett tag sedan,men har läst igenom alla inlägg. Älskar din nya soffbord.
    och tack för alla goda recepter..
    gillar den med aprikoser och nötter.
    ha det nu så bra Dadda

    ReplyDelete
  5. Jisses så mycket gott bröd du har bakat. Det är ju så super gott med nybakt..äter annars inte bröd.

    Kram, Marlene

    ReplyDelete
  6. Hej Petra i dag kollar jag bara bilderna recepten överlåter jag åt den som gör detta bäst hos oss nämligen sambon som dessutom tycker det är roligt , jag gillar mest att äta bröd, fick nog av bakning när jag jobbade på Ritz konditori..hihi...och du Petra jag är så pirrig jag öppnar webbutiken på fredag kl.14.oo om allt går enligt planen, vill ha din åsikt om den både ris och ros är välkommet! Kramar Annica.

    ReplyDelete
  7. Hoppas att det löser sig för dig i sommar. Så gott det ser ut med brödet. Får spara recepten tills det blir bakdags nästa gång.

    Kramar Ullis

    ReplyDelete
  8. Har facktiskt bott i Växjö men det var 11 år sedan vi flyttade därifrån, så jag kan tyvärr inte tipsa dig om ngt bra vandrarhem .
    Kram Anna

    ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra