Tuesday, March 31, 2009

Påsken närmar sig

Hejsan!
Nu närmar sig påsken med smygande steg... Vad firar vi egentligen? Ja, de flesta vet eller har säkert ett hmmm- Tänkte ändå att jag skulle skriva lite om våra påsktraditioner:

Skärtorsdagen.
I samband med stora helger trodde man att onda krafter var aktiva. Häxor och trollpackor (påsk kärringar) for iväg på sina kvastar på skärtorsdagsnatten till Blåkulla eller Häcklefjäll för att möta djävulen (öarna Blå jungfrun i Kalmarsund eller Blåkulla utanför Marstrand, eller vulkanen Hekla på Island). På 1600-talet trodde man så mycket på detta, att kvinnor dömdes för häxeri och brändes på bål. Än idag kryllar det av små gulliga påsk kärringar och påsk gubbar nästan överallt i Sverige. Istället för att fara till Blåkulla delar de ut påskkort och får godis eller småpengar tillbaka.
Långfredagen.
Under den katolska tiden hände det att man piskade varandra med fastlagsriset för att påminna om Jesu pina. Det sades att björken som fått ge riset, därefter skämdes så att den blev dvärgbjörk.
Påskaftonen
firades med gillen (god mat och fest). Det var vanligt att vaka in påskdagen (man sov inget på påsknatten). Man sa att man skulle få se solen dansa på påskdagens morgon. Men man fick samtidigt vara försiktig. Man trodde att påskkärringarna denna natt vände åter från Blåkulla och man tände eldar och sköt för att skrämma dem. Än idag är det vanligt med påskfyr (-eld) och påsksmällare i Bohuslän. Här och där skjuter man upp fyrverkerier. På påskafton äter man ägg och leker ägglekar.
Påskdagen
är kyrkans största högtidsdag. Jesu uppståndelse är viktig för alla som tror på honom (han lovade att "var och en som tror mig skall ha ett evigt liv"). I kyrkarna hälsar man varandra med "Kristus är uppstånden!", "Ja, han är sannerligen uppstånden!" och sjunger påskpsalmen "Vad ljus över griften, han lever o fröjd!" Påskdagen är en festlig dag inte bara i kyrkan.
Annandagen innebar slutet på nöjesförbudet. För inte så länge sedan var annandagen den stora dagen för biopremiärer.


Påskris,
utslaget björkris eventuellt smyckat med färgade äggskal. Det är en symbol för uppståndelsen och livet: björkriset som ser dött ut när det tas in börjar leva och får gröna blad; det hårda äggskalet (en symbol för graven) kläcks och ut kommer en levande kyckling.
Påskblommor,
påskliljor men också narcisser och tulpaner, symboliserar också uppståndelsen. Ur de, som det verkar, "döda" och torra lökarna kommer liv, sköna och färggranna blommor. Många kyrkor smyckas med mängder av påskliljor i påskdagens gudstjänster. Dessa brukar man sedan dela ut på pensionärshem och sjukhus. Lite livsglädje till gamla eller sjuka.
Påskgåvor
ger man till dem man tycker om. Det kan vara påskägg av olika slag. Målade ägg att hänga i påskriset, tittägg av socker, chokladägg eller stora, dekorerade pappersägg fyllda med godis.
Påskbrev
och påskkort har en lång tradition i västra Sverige, men på senare år har en spridits i landet (ofta är det skärtorsdagens påskkärringar som delar ut dem). Man kan skicka påskhälsningar till vänner och bekanta (på samma sätt som julkort).
Påskgodis
består ofta av äggformade karameller i glada färger eller gul marsipan doppad i choklad.
Påskharen
som förekommer på påskkort och som choklad- eller marsipanfigurer har troligen tyskt ursprung. Det märkliga med påskharen är att den värper ägg.

Vill du laga Lelias goda påskmat så klicka HÄR! för recept.
Tycker ni som jag att det är kul att banda upp de vita äggen med olika bruna nyanser så färga dina ägg med olika tee...
Kram Petra E

10 comments:

  1. Det var intressant läsning. På skärtorsdagen får jag hålla i min kärring. Har en riktigt fin-ful en!
    Visar henne nästa vecka.
    Ha det bra i påskpysslet
    Kramelikram
    AnnaMaria

    ReplyDelete
  2. Underbar läsning !!
    Ja vad tiden rullar på nu , våren går ju så himla snabbt med alla helger . Men det är skönt oxå , och speciellt för dej kan jag tänka som går i skolan !
    När blir du klar !
    Här blir det inget pluggande , hoppas på ngt annat i stället ;-)
    Ha det bäst !
    Kraam !

    ReplyDelete
  3. kul läsning våra egna traditioner är på skärtosdan går vi påskgubbe och påskkärring och delar ut påskkort som barnen har gjort själva, sist fick dom en heldrös med pengar så dom kunde köpa sig en gemensam sak för pengarna. Långfredan middag hos mormor och morfar där får barnen två påskägg en med en present i och ett med godis, (Där av inget från oss då dom annars har påskgodis kvar hur länge som helst)påskafton middag hos farmor och farfar påskdan brukar vi inte göra något bara är själva vi i familjen men i år blir det 7 års kalas ha det bra kram jessica

    ReplyDelete
  4. Tack, det var mycket nyttigt info. Saker som man har lärt sig nån gång men glömt sen..
    Snart är våren här PÅ RIKTIGT :)
    Kram från Ardisia

    ReplyDelete
  5. Tack, det var mycket nyttigt info. Saker som man har lärt sig nån gång men glömt sen..
    Snart är våren här PÅ RIKTIGT :)
    Kram från Ardisia

    ReplyDelete
  6. Hej Petra!
    tack för informationen. Här blir det nog stillsamt firande.

    Vackra påskdekorationer du har.
    Kram.

    ReplyDelete
  7. kul att få läsa om hur vissa traditioner kommit till, inte bara den religiösa sidan av påskfirandet utan även den skrockfyllda. Kul. Äggställnigen är fin, vore rolig att ha på påskbordet.
    Kram Lillemor

    ReplyDelete
  8. Det är väl härligt med påsk
    då skall väl våren i alla fall vara här.
    I familjen min fyller 6 st år i april så påsk skall firas här med smällar och grillkalas.
    Vilket härligt äggstativ du har
    och vilka fina ägg.
    Du har toppeninlägg på din blogg nu. Haregott!

    ReplyDelete
  9. Påsken är härlig.. och jag njuter kanske just för att den är början på den sköna våren och sommaren som kommer.. ljus, värme härliga soliga dagar i trädgården, ja allt det där som man längtar efter en vintrig dag. Mycket rolig läsning, en del har jag hört annat var nytt,.. Ha det gott Monica

    ReplyDelete
  10. Vad kul att läsa! Det där visste jag inte alls mycket om såg jag. Påsken brukar vi fira i stugan uppe i Tärnafjällen men i år åker bara övriga familjen, jag måste jobba. Trist! Men jag ska måla lilltoan vit o ha en tjejmiddag så jag överlever.
    Fint med äggen!
    Kram Cilla

    ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra