Wednesday, September 09, 2009

Vad väljer jag emellan?

Vågar man chansa? Vad chansar man om??
Den senaste tidens debatt kring svininfluensan har märkligt nog inte satt så stora spår i mig (kanske beror det på att det varit så mkt annat runt omkring som pockat på min uppmärksamhet). Men igår under en rast i skolan så kom diskussionen upp, ska du ta vaccinet? Ska du låta din lille prins ta det?
Symptomen är ju ganska diffusa och skapar nu enligt mig i alla fall en oror för vad som är en vanlig influensa eller ej? Symptom på svininfluensan är generellt ganska lindriga och symptomen påminner i princip om vanlig influensa. Några vanliga Svininfluensa symptom:

- Feber och frossa
- Hosta och halsont
- Värk i kroppen och huvudet
- Diarré och kräkningar
- Trötthet
- Andningssvårigheter
Ja, som sagt hade jag inte satt mig in så mycket i det hela så jag visste inte att det nu var bestämt att alla svenska ska bli erbjudna vaccinet. Då drog det igång en större tankeverksamhet hos mig, oj är det så allvarligt? Men vad är bieffekterna av vaccinet då? Hur stora är chanserna att få det? Jag är av den typen som gärna föredrar om man inte behöver tillsätta skydd till kroppen för det finns alltid risker med att tillsätta ämnen och medel i kroppen som inte finns där naturligt. Jag beslutade mig för att googla runt lite… ooopppss alla vet och alla kan men ingen säger det samma, jag måste helt enkelt ta ställning. Men vad väljer man emellan? Jag har hittat massor av information på nätet och den måste jag nu själv sola och sortera i, vad tror jag?? Vad känns bra? Tänkte visa några tänkvärda rader som jag fann i mitt googlande (dock tar jag inget ansvar för säkerheten i de texterna utan det måste ni själva precis som jag själv bedöma).

”Svininfluensan sprider sig allt snabbare i världen. Hittills har 408 svenska fall rapporterats – 42 av dem har blivit smittade i Sverige.
De som drabbas hårdast av sjukdomen behandlas med det antivirala läkemedlet Tamiflu. Men på flera håll i världen finns fall där viruset blivit resistent mot behandlingen.”

”Det finns en påtaglig risk att en massvaccineringen mot svininfluensan orsakar större skada än nytta. Om viruset muterar och utvecklas till att bli farligare kommer sannolikt vår befolkning att ha en sämre motståndskraft mot nya varianter än om vi inte hade massvaccinerat, skriver Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi.”

”Vaccinet mot svininfluensan levereras till Sverige i mitten av september, uppger vaccin­företaget för DN. Problemet är att det ännu inte har blivit godkänt av Europeiska läke­medelsverket.”

”I Skåne förbereder sig sjukvården för massvaccinering mot svininfluensan. Men på andra sidan sundet är oron för pandemin mindre. Danmark har bara beställt vaccin åt drygt var fjärde invånare.”

”Vaccinet som ska användas i Sverige vid massvaccineringarna mot svininfluensa innehåller kvicksilver.
Detta trots att ämnet är förbjudet i landet sedan första juni i år.”

Källa för citaten http://www.svininfluensan.com/
Hm, hos mig väcks iallafall många frågetecken och jag kan inte påstå att jag så säkert känner eller vet vad jag vill. Hur ska man göra? hm... nej det tåls att klurra på. Detta vart ju ett mindre uppigande inlägg men ibland hjälper det mig att få skriva kring saker för att få ett bättre perspektiv, ni får vara lite bollplank, sorry. Ler.
Något som dock är lite mer spännande och skoj än svininfluensan är att jag idag var och träffade en möbelsnickare som tittade på min skiss av en möbel som jag sååå gärna vill ha, nu gäller det bara att hålla tummarna för att prisofferten passar en student som sparat till detta ett tag...
KRAM Petra E

27 comments:

 1. Samma tankar finns här.. Skall jag eller skall jag inte.. Skall jag se till att mina tonåringar tar vaccinet eller inte..
  Det är mycket att tänka på och jag tror lite som du att man inte skall spruta in så mycket konstigheter i kroppen..
  När väl vaccinet är här så är ju kulmen på influensan över med men det kan komma ett bakslag.. Hmmm.. Ja som sagt mycket att tänka på..

  Hoppas det inte blir för dyrt med din möbel..

  Kram
  Mia

  ReplyDelete
 2. hei,
  håper ditt møbel får en grei pris,vi får vel vite hvordan det går ?
  det med svineinflulensa vaksine har jeg tatt stilling til forlengst,vi tar den,vi har tatt influlensa vaksine i mange år nå,så vi tar sjansen på denne å.har astma vi så de anbefaler det,men vanskelig sprsmål.
  her sør i norge i dag har vi nesten hatt en sommer dag,22 i skyggen å helt blå himmel,deilig med sol,
  ha en skjønn dag
  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 3. Ja, det är inte helt lätt att ta ställning i detta, min barnmorska har inte ens fått direktiv på vad de ska rekommendera till gravida då tester inte är klara än, så det är svårt.
  Kram Anna

  ReplyDelete
 4. Hei Petra
  Når du har små barn skjønner jeg at du bekymerer deg for svineinfluensa...det er nesten umulig å vite hva man skal velge, vaksine eller ikke.
  Det er i hvertfall viktig å være nøye med hygiene slik at man kanskje slipper å bli smittet.
  Jeg skjønner godt at du uroer deg.
  Klem...Ellen

  ReplyDelete
 5. Hmmm...lite allvar mitt i allt bloggeri....
  Tja..ta eller inte ta...
  Vet faktiskt inte heller vad jag ska göra...
  Jag jobbar ju i vården, så vi står ju i första ledet, om man säger så...
  Tål absolut att tänkas på..
  Liiiite extra nervös blev man när man såg den nya serien på 4:an, Överlevarna...hihi...
  Ha en mysig kväll..
  Kraaamizar Git

  ReplyDelete
 6. Vanskelig valg å ta, når man ikke vet konsekvensene. Jeg har bestamt at verken mine barn eller jeg skal ta vaksinen. Slik jeg har forstått svineinfluensa har den en mildere form enn vanlig influensa. Den er heller ikke farlig for mennesker i god allmen form.

  Tror vel heller ikke at svineinfluensaen får det omfanget som tideligere spådd, men det gjenstår jo å se.

  Lykke til med ditt valg:-)

  ReplyDelete
 7. Ja det är inte lätt att vet hur man ska göra, extra svårt med barnen, man vill dom ju allt väl, hoppas att man inte behöver ta ställning.

  Kul med möbeltillverkning, spännande väntar på att höra mer.

  Ha det bra, kram Rebecca.

  ReplyDelete
 8. Oj.... Jag känner att jag inte är så insatt i detta med svininfluensan.. Jag har nog försökt att inte tänka så mycket på det. Men nu får jag ju mig en tankeställare.... Har ingen aning om hur jag och min familj ska göra med vaccin eller ej.... Det verkar vara så mycket som känns osäkert med detta. Alla säger olika. Vad ska man lyssna på till slut? Nej... Jag blir bara förvirrad. Jag har hört att är man frisk och mår bra, så ska det inte vara någon fara att få svininfluensan.
  Nej, nu är det sängdags för barnen!
  Go´natt!
  Kram Sari

  ReplyDelete
 9. PS! Vilken fin "första-bild" du lagt in på din blogg!

  ReplyDelete
 10. Hej Petra!

  Ja du det är kanske inte så enkelt val för alla. Men jag har i allafall bestämt mig. Jag är astmatiker och är ju extra utsatt. Blir ganska risig bara vid en vanlig förkylning. Så när det är läge så tar jag sprutan bums.

  Spännande att se vad du beställt...

  Kram Viveka

  ReplyDelete
 11. Hej! Svår fråga men jag har bestämt mig för att vaccinera mig, inte för att jag är orolig att bli sjuk utan mer för att jag tycker att det är viktigt att försöka hindra spridningen. Varianten på H1N1 som går nu verkar mildare än man befarat med det svåra är väl att den har så hög benägenhet att mutera och det är det som är skrämmande. Hindrar vi inte spridningen genom vaccination händer kanske samma sak som med spanska sjukan som var mild först men som kom tillbaka i en muterad form och dödade miljoner. Men jag håller med, det är svårt!

  Tack för en härlig blogg!
  Kram Maria

  ReplyDelete
 12. Takk for koselig hilsen hos meg. Så moro at du fant bloggen min :) Jeg er full av beundring for den jobben dere har gjort med boken. Den er bare så UTROLIG inspirerende. All ære for valg av innhold, design, pairkvalitet og lay out. Kunne ikke være mer perfekt!
  Klemmer fra Maia

  ReplyDelete
 13. Hallå där!

  Jaha du....himmel så svårt...ska man eller ska man inte.....
  Jag tror nog jag tar den där sprutan....eller kanske inte......hmmmm...
  Nu satte du allt griller i huvudet på mig med...
  Vad spännande med en snickrad möbel...
  Jag skulle vilja ha tag på ett gammalt stort vitrinskåp a´la fransk lantstil....hmm..
  kanske vore nåt att gå till en snickare med....
  Men jag får nog göra som du o spara först...
  Ha en härlig torsdag!
  Kram Katarina

  ReplyDelete
 14. hejhej!!

  ja här velas det oxå....får helt enkelt se när vaccinet väl dyker upp....
  Det lär väl dröja...

  Så fina bilder!

  Kram nilla

  ReplyDelete
 15. Ja dette er en vanskleig avgjørelse... Syns de blåste det stort opp. hørte netopp at de avblåste den store pandemien... Man blir ikke klok på de..... Mange spørsmål å ta stilling til...

  Håper du klarer å finne svar på alle spørsmålene..
  Klem Kerstin

  ReplyDelete
 16. Hej!
  Ja det är inte lätt. Tycker det har blivit lite överdrivet. Eller inte??? Vet inte varken ut eller in!!! Gamla o sjuka absolut. Men alla vi andra...hmmm..
  Ha en fin dag!
  Kram Agnetha

  ReplyDelete
 17. Så flott header du har fått! Ja, hva skal man mene om denne influensaen.... Jeg tenker at slik den er nå,og man ikke er i risikosonen, er det ikke så farlig å få denne influensaen. Det blir vel som med alt annet; man skal være ekstra på vakt om man ikke friskner til/får en plutselig forverring (tungpust osv). Når det gjelder senere muterende typer.....vil vaksinen vi får nå, virke da? Det er jo slik på den "vanlige" influensaen at om den forandrer seg underveis, er det jo ikke så mye effekt av vaksinen.... Må undersøke dette nærmere:o)
  Forvirrer deg vel bare mer nå.
  Ønsker uansett å si at du har en nydelig blogg med masse inspirasjon - har lenket deg:o)
  Klem fra Solveig

  ReplyDelete
 18. Hej
  Tack för titten,ja det är hemskt det där med svininfluensan,det är en släkting till mig som ligger på sjukhus i danmark med konstgjord lunga och respirator,det fanns ingen plats här i sverige för honom så vi får hoppas det går vägen för honom,han har nu legat där i några veckor.
  Underbart vackra bilder.
  kram o ha det så gott
  ninni

  ReplyDelete
 19. Svininfluensa,,,,
  Ja du, hur gjör man. Spruta eller inte?
  Vi har pratat om det här hemma i dag
  men vi vet inte.
  Haregott!

  ReplyDelete
 20. Hej Petra!

  Vilken fin blogg du har och så mycket tips och inspiration du förmedlar! Jag har följt din blogg en längre tid nu och jag har tänkt så många gånger att jag skall skriva en hälsning och NU äntligen har jag kommit för.. Jag har (så klart) köpt din bok, jag bara råkade se att den skulle komma, jag visste inget om den och jag fick faktiskt tag på ett exemplar trots att den är slut överallt (vad roligt för er förresten!). Jag ser fram emot att läsa mer från dig i framtiden!

  Vem är jag då? Kika in på min blogg (inte lika proffsig som din, men ändå..), www.mariaslillaskafferi.com så får du veta!

  Kära hälsningar,
  Maria

  ReplyDelete
 21. Vi är lika förvirrade här. Det är många frågetecken som inte räts ut i media. Vet ärligt talat inte om jag törs ta vaccinet. Skulle vilja att det kom ut mer info om den inte bara skrämselpropaganda.
  Kram Maria

  ReplyDelete
 22. Jag tror att man bör se till sig själv vad som är bäst för en och efter den situation man befinner sig i.

  I aftonbladet stod det att vaccinationen har gett lovande tester och att immunförsvaret skulle ökas enormt mycket. Tydligen kommer spridningen ökas kraftigt inom två veckor. Vilket sker mest bland skolor o dagis. I mitt fall så kommer jag att ta det, eftersom jag tillhör i riskfaktorn astma och sämre immunförsvar samt har en tonåring som kommer hem med förskylningar och hosta. Även vill jag inte bära på något och sprida vidare.

  Dem första vaccinationen kommer att utges i början av oktober hos vårdcentralen. Tills dess hoppas jag att du har kommit fram till ett svar som passar dig och din familj!

  Spännande med möbeln, håller tummarna att det går vägen! Många kramisar Elin

  ReplyDelete
 23. Ja det är inte lätt det där angående Nya Influensan(som dom nu vill att man ska kalla den). Jag tycker det har blivit en sån hysteri kring detta bland folk runt om. Tänk dom som dör årligen av "vanlig" influensa. Men baraför att denna är så passa ny och man inte vet så mycket så har det blivit så uppförstorat.

  Maken min får vaccinet gratis på jobbet men jag vet dock inte hur jag ska göra. Eftersom vi ska vaccineras oss inför en Kenyaresa så tror jag nog att jag ska ta detta vaccin oxå. Det hade jag nog inte gjort om vi inte skulle rest.

  Jag tycker man ska göra det som känns rätt för en själv och sin familj.

  Vad spännande med möbeln,hoppas det gå vägen:)
  Ha en bra dag.
  Kram Kristina

  ReplyDelete
 24. Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om, även om det knappast kommer erkännas utåt.

  Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns fr o m idag på

  http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

  Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept. "På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp."

  ReplyDelete
 25. Ny blog om massvaccineringen

  http://www.netdoktor.se/?_PageId=115761&Tab=Blogs#Blog[115768]

  ReplyDelete
 26. Min fru Ann-Cathrin Engwall, PhD i molekylär cellbiologi, hittade idag en forskningsrapport som faktiskt stödjer hennes resonemang.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19703472?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

  Jag citerar :

  "Our results indicate that avoiding a second influenza epidemic is plausible given sufficient levels of cross-protection are attained via natural infection during an early (herald) wave of infection or vaccination campaigns prior to a second wave. Furthermore, interventions aimed at mitigating the first pandemic wave may be counterproductive by increasing the chances of a second wave of infection that could potentially be more virulent than the first."


  Man talar alltså om att det finns en nytta av att befolkningen har ett naturligt försvar för att motverka ATT en andra våg av influensan uppkommer, vilket iofs är en aspekt som vi inte berör i första hand.

  Men man säger dessutom att åtgärder för att begränsa smittspridningen i våg 1 kan vara kontraproduktiva när det gäller effekterna som uppstår i en andra, potentiellt allvarligare influensavåg.
  Det är exakt det som Ann-Cathrin har fört fram.

  Det är ännu inte för sent för beslutsfattarna att tänka om !

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra