Monday, October 26, 2009

Svärmors överaskning!

Hejsan Svejsan!
Först och främst vill jag tacka alla som lämnat så fina kommentarer och skickar så roliga och snälla mail. Jag blir super glad, tro inget annat även om jag dessvärre inte alltid har tiden att svara er. Men mail svarar jag alltid på. Ja, det är ju det där som ni säkert också känner ibland, det dåliga samvetet över att inte hinna med allt som man skulle önska.
Jaja, nu till detta inlägg, som blir något av ett "före och efter reportage". Jag har nämligen en väldigt snäll svärmor (som ni ser i dörröppningen) som alltid ställer upp på sina barn, barnbarn och på sin svärdotter. När hon nu skulle fylla år så tänkte jag att det skulle vara sååå skoj att få ge tillbaks lite. Ulla som min svärmor heter bor ensam i ett litet hus på landet och har ett hus som med åren börjat få lite behov av olika uppfräcshningar. Hon har har många tankar om vad som behövs göras men inte tiden och som hon själv säger inte fantasin att komma på riktigt hur hon vill ha det. Vad vore då bättre än en home make over - present?
Sagt som gjort jag, min man, hans mormor och morfar, min svägerska och hennes pojkvän började smida planer. Ulla har en groventre som fyller funktionen av en hall och av en tvättstuga, den fick bli objektet för vår make over kup.
Som ni kan se på de här tre första bilderna så hade hallen sedan länge fått funktionen av ett "skräprum" ja ni vet när allt bara samlas och det finns ingen bra förvaring för det. Då groventren inte heller är den vanliga entrén till huset så blir det ju lätt så att det får funktionera lite som ett förråd också. Rummet kändes mörkt, litet, rörigt och oplanerat. Så kunde ju svärmor inte ha det, att varje dag mötas av detta när hon kom hem från jobbet (hon använder själv den entrén som huvudentre). Nej, jag luskade lite i vad Ulla kunde tänkas ha för still om hon fick välja fritt och åkte sedan på en shoppingtur.
För mig är det viktig när man hjälper andra i deras hem att inte jag kommer dit och inreder eller tipsar efter mitt smak och tycke om det inte är så att vi tycker väldigt mycket om samma stil. Ulla är en allätare som gillar många stilar och som gärna handlar både gammalt och nytt. Färger gillar hon mycket men jag beslutade att vitt ändå skulle få bli den nya basen eftersom det är en mycket praktisk grundfärg. Det blir också mycket lätt att med olika acent färger ändra när man tröttnar. Färgtemat skulle bli VITT, svart, silver/ grått (alla nyanser), lila, rosa och lite grönt. Här nedan följer resultatet, dock är det inte helt klart på bilderna för idag är även dörren som ni ser på första bilden borttagen (vilket gjorde enormt mycket för känslan av rummets rymd).
Väggarna, listerna och taket har målats vitt, vi har också plockat bort allt gammalt kakel och slippa väggarna för att sedan sätta upp en vit panel. Då jag gärna fotar utan blixt och inte har en stabilisator i mitt objektiv så känns bilderna tyvärr mycket mörkare än vad det i verkligheten är. Ovan för dörren som leder in till köket satte vi upp träbokstäver med frasen Carpe Diem (Fånga Dagen). På vägen mot köket satte vi också upp två ljuvliga hyllplan som jag har inhandlat på Home Of Sisters i Kristinehamn På hyllplanen ställdes två zink krukor (vilka är ett loppis fynd för 10 kr) i dem placerades borstar, kammar och andra hårateraljer som tidigare funnits i korgar på bänken. Det var också viktigt när vi gjorde rummet att satsa på flera ljuskällor så att Ulla skulle kunna välja om hon ville att det skulle var mysbelysning eller arbets/tvättstuge -belysning. ( de tre som syns på bilden) Lamporna inhandlades på Ikea. Sedan satte vi upp en underbar tavellist som handlats på Indiska, i vilken vi placerade två gamla speglar som först målats - den ena vit och den andra svart.

Som ni kanske förstår på denna bild så är groventren ganska smal och avlång. Efter motsvarande lånsida finns garderober och torktumlare. För att dölja förvaringen där så hängde vi upp en lång stålvajer (finns jätte smidiga på ikea) och hängde vita långa draperi på.
Så därför var det viktigt att låta långsidan med bänken få två funktioner. En halva för tvätt och en för att göra sig tjusig innan man går ut/in. På dörren hängdes två fina pärlhjärtan upp i spetsband.
Ovanför den delen av långbänken som skulle få agera tvättstugebänk behövdes förvaring. Vi målade två av Ikeas valter hyllor med svart best och skruvade fast en silverfärgad stål längd under. På hyllorna fick praktiska saker trängas. Det gamla inte så vackra medicinskåpet som tidigare hängt där ersattes av två silverlådor från Ikea Flaskor fylldes med sköljmedel och glasburkar med tvättmedel. På stål längden hängdes burkar som kunde rymma sådant som disktrasa, klänypor, lite blommor och givetvis en tratt till att fylla på sköjmedel i flaskorna. Klockan kommer från indiska och är målad i vitt och tillslippad för att kännas lite shabbig som kontrast till det nya.
En närbild av en av de tjusiga hyllorna från home of sisters.
Under bänken fäste vi ett skynke för att dölja hyllor, tvättmaskin och tvättkorg. Här ser ni en när bild på tyget som vi sydde skynke av. Det kommer från Ikea och är ett ganska tjock tyg valt för att det då blir snyggare häng och rynkor.
För att få in lite grönt i det hela valde vi att lägga en vacker konstgjord växtslinga i tavel listen, den kommer från Noll54 i Karlstad. Ja, det var allt jag tänkte visa gott folk, även om vi fixade mer en del fler detaljer men de kanske jag får visa en annan gång för detta vart ju ett super långt inlägg... ler. Hon blev så glad!! Och kan ni tänka er var mycket fyra vuxna hann att göra på 6 timmar!!!?
Ha det gott så länge! Kram Petra
PS "ATT FÖRVERKLIGA SIN DRÖM"
KRISTINEHAMNS BIBLIOTEK
ONSDAG DEN 28/10 KL 19.00.
JAG & INGELA BERÄTTAR HUR DET HAR
GÅTT TILL ATT GÖRA BOKEN ROMANTISKA HEM & INSPIRATION I VITT.
VÄLKOMNA. DS

51 comments:

  1. Wooow, vilken skillnad, förstår om hon hoppade jämnfota av förtjusning. Vilket jobb ni gjort.
    Kram mamma C

    ReplyDelete
  2. **Vilken underbar present, ni är verkligen fina människor**

    ReplyDelete
  3. Så fiiint... Kan förstå att hon blev glad! Vilken jättefin present! Ha en underbar vecka, här bär det iväg till svärföräldrarna i Halmstad i slutet på veckan så bloggandet får vila lite! Kram Anna-Karin
    livetharochnu-akh

    ReplyDelete
  4. Mamma mia... Så himla fint!!!

    Lyckans din svärmor!
    Kram Eva

    ReplyDelete
  5. Åh, vilken underbar present ni fixade till Ulla!! Vilken skillnad det blev!

    Hur fräscht som helst! Vitt är verkligen en perfekt basfärg.

    Kul att se!

    Ha en bra vecka!

    Kram!

    ReplyDelete
  6. Hej,

    men det är inte klokt så fint!!!
    Herregud kom hit kvinna:)

    HOn måste ju ha blivit överlycklig.

    Ha d gott och stressa inte
    Kram sari

    ReplyDelete
  7. Oj, hon måste ha blivit helt överlycklig!

    Det blev såå fint, va duktiga ni är!

    Kram Britt

    ReplyDelete
  8. Men vilken fantastisk bra idé. Förvandlingen är total må jag säga. På endast sex timmar...skojar du? Jag är förstummad!
    annika

    ReplyDelete
  9. Men herregud vilken skillnad...på 6 timmar?!!
    Kan tro att hon blev mer än överlycklig! Jag hade nog svimmat först och sen bett er fixat resten med, hihi...sån hjälp skulle allt behövas!

    Ha en fin vecka!
    Kramis!

    ReplyDelete
  10. så utrolig koselig det ble ;))
    Kjempe fint ;))
    god uke til deg
    klem

    ReplyDelete
  11. Så jätte fint ni gjorde. Måste hon ha blivit så glad åt. Det är ju toppen när man kan få en sådan present.

    Kramar Ullis

    ReplyDelete
  12. Åååh, så vackert ni gjort!!!
    Du har verkligen känsla för detta med inredning och att hitta de rätta detaljerna!
    Och på så kort tid! 6 timmar! Helt otroligt!
    Ha det bra! Kram Sari

    ReplyDelete
  13. Oj,oj Petra..en sån underbar present!! Att varje dag få gå in i sin entré och veta och se hur mycket arbete och kärlek ni har lagt ner...Värt mycket!! Jag förstår att svärmor blev glad!!
    & timmar sa du..herre jesus vad ni har slitit.. Fin, fina detaljer!!

    ha det gott!!

    Kraam Sanne!

    ReplyDelete
  14. Det förstår jag att hon blev glad! Viiilken skillnad! Nu ska jag kolla runt lite mer på din fina blogg!
    Kram Martina

    ReplyDelete
  15. Att din svärmor blev glad det förstår jag.. Ni får gärna komma hem till mig med och fixa ;-)

    Mycket fint blev det..

    Kram
    Mia

    ReplyDelete
  16. Vad fint det blev. Verkligen en inspirations källa till min tvättstuga som nästan har likadan uppbyggnad.
    Bra arbetat!

    Ha en bra tisdag!
    Kram
    Tezz

    ReplyDelete
  17. Hej!

    oj!!!1...vilken underbar förvandling !!!

    MAGISKT !!!!!!

    Lycka till med föreläsningen...

    Kram Nilla

    ReplyDelete
  18. ÅÅÅ så fint det blev!! Jag vill också få till make over här hos mig det där gillade jag hon blev säkert jätte nöjd din svärmor.
    Kram Lotta

    ReplyDelete
  19. hei kjære goa Petra,
    så nydelig dette ble,skal si dere har vært utrolig flinke,nydelige detaljer å fine løsninger på oppevaring.kan tenke meg det var stor glede å gi henne dette,kan godt skjønne hun ble glad.nydelig gave dere gav bort,
    det gir stor glede å gjøre sånt,
    ønsker deg og dine en hyggelig tirsdag.
    å du takk for hilsen,blir så glad.
    bamse klem fra sylvia

    ReplyDelete
  20. Vilken skillnad det blev! Bra jobbat!

    ReplyDelete
  21. Wow vilken förändring ... jag är mållös ... it's so great!
    kram,
    barbara

    ReplyDelete
  22. What a beautiful home-make-over! I can imagine she's very happy with the results!

    Have a nice day, Ingrid

    ReplyDelete
  23. Hej Petra herregud vad ni har jobbat!
    vad fint det blev!
    Sarahs låt Moving on symboliserar just det...att jag går vidare...kram Annica.

    ReplyDelete
  24. Va underbart fint det blev!
    Kram kristina

    ReplyDelete
  25. Gud vad fint!! förstår att hon blev glad!! det hade hag med blivit..:) o att ni han allt detta på en helg!! helt otroligt!!! duktigt!!!

    hoppas att du får en bra dag!!! kramar elin

    ReplyDelete
  26. Förstår att din svärmor blev hur glad som helst.Vilken skillnad.Vad fint.ja ha när har du tid att komma hem till mej så det blir så himla fint hos mej.Ha en skön och mysig tisdag kramizar ~~~~~~~RITA¨~~~.

    ReplyDelete
  27. Å så fint ni gjort det, underbara ni e:) Förstår att hon blev superglad, det hade jag oxå blivit. Man kan knappt förstå att det är samma rum.

    Hoppas du får en underbar dag.
    Kram Kristina

    ReplyDelete
  28. Så Fint det blev, inte undra på att de blev nöjda, ett helt nytt rum.
    Tänk vad det går att fixa när det finns händiga människor.
    Så kul att du gillade min utställning,
    så synd att jag inte var där så vi fick träffas.
    Men du, det kan bli mera.
    Haregott min vän!

    ReplyDelete
  29. Jösses, vilken skillnad! Hur fint som helst..förstår att hon är nöjd!

    Kram Marie

    ReplyDelete
  30. Åååå så vakkert dette ble! Jeg bestiller herved en svigerdatter som deg når mine sønner blir voksne!!:o))) Så snill du er som finner på å glede din svigermor på den måten. Du har et godt hjerte.
    Det er veldig spennende å se disse bildene og den totale forvandlingen! Jeg har et vaskerom som jeg nå bare vil forandre på. Du inspirerer atter en gang. Flotte detaljer. Må studere skikkelig for å få med meg alt. Kjøpte en lign. hengelampe på loppis for 15 kr. Nå vet jeg hvor jeg skal ha den!
    Tusen takk for inspirasjonen!
    Ha en fin kveld.
    Klem fra Solveig

    ReplyDelete
  31. Men sååå vackert och vilken underbar present! Hon måste vara så lycklig! Ojoj så fint! Där vill man gärna komma in och hälsa på :) Ni har verkligen lyckats! Många goa kramar Emma

    ReplyDelete
  32. Hejsan!

    Så himla fint det blev...vilken skillnad!
    Din svärmor måste ha blivit superglad att få en sådan fin present.

    kraamar AnneLi...SussiLi...

    ReplyDelete
  33. Wow vilken skillnad på före och efter bilderna. Blev ju jättefint, tänk vilken lycka att få komma innanför dörren efter en tuff jobbardag och mötas av denna vackra vy. Vilken dröm till svärdotter du måste vara. Kram på dig//Paula

    ReplyDelete
  34. MEN HJÄLP!!! SÅÅÅÅ VACKERT!!!
    o vilken skillnad!! Vilken helt otroligt gullig gest av er!!!! O sååå himla fint...du får gärna göra om min tvätt stuga med;)))

    ~~♥Kramelikram Millan♥~~

    ReplyDelete
  35. Vilken makeover homestyling!! Vilken skillnad!! Oj, vad svärmor måste ha blivit överlycklig!! Blev riktigt fint!! Du är så himmelskt duktigt!!

    Ha en underbar vecka och ta hand om dig!
    Kramisar Elin.

    ReplyDelete
  36. Men Petra!
    Kan du typ allt? Du måste ju vara största svärmorsdrömmen min vän. Jag jag förstår att hon blev glad. Så himla fint allting blev. En enorm förvandling.Och glädjen är ju lika stor när man får göra någon annan lycklig :)

    Hyllan kostar ju 200:-. Tyvärr är frakten rätt så dyr. Den går på 150:-. Jättetrist att man inte ska kunna skicka och köpa grejer inom Sverige till ett humanare pris. Men du får fundera och höra av dig så sätter jag mannen i jobb ;)

    Ha en go dag hjärtat

    Kram Viveka

    ReplyDelete
  37. Vilka härliga bilder! Det blev otroligt fint, blir så inspirerad av allt. Hälsningar Caroline

    ReplyDelete
  38. Lyckliga svärmor!! Jättefint:o) bra jobbat på bara 6 timmar!!

    ReplyDelete
  39. Dette var jo bare helt fantastisk! For en forvandling du har gjort! Nydelig med lampene over benken. Skal linke til bloggen din nå. ;)

    ReplyDelete
  40. vilken fantastisk present..sån skulle jag oxå vilja ha! Får vänta på svärdöttrar*L*

    annbritt

    ReplyDelete
  41. Vem som helst hade ju varit glad att ha dig till svärdotter ....Jättefint..

    ReplyDelete
  42. Jag förstår att din svärmor blev glad, det blev ju jätte snyggt.
    Rolig ide´ att ge bort ett nytt rum.

    Ha det så bra, kram Rebecca.

    ReplyDelete
  43. Oj, vad fint ni har det.
    Kul att träffa er på gamla Rum 21, alltså nya...
    Lycka till med allt!
    kram Susanne

    ReplyDelete
  44. Jösses!! Skulle tro att svärmor går runt med ett lyckligt leende nu. Vilken skillnad, helt otroligt, ni 4 kunde ha ett makeover Tv-program. Fantastiskt bra jobb på så kort tid också.
    Goa kramen
    AnnaMaria

    ReplyDelete
  45. Hej!

    Nejmen, ååhh så fint det blev!
    Det tror jag var den bästa presenten hon kunde få...åhh så glad hon måste ha varit!!
    Jätte fint verkligen... :)

    Hoppas att det är bra med dig annars!
    Ha en jätte bra torsdag!

    Kram Sandra

    ReplyDelete
  46. Helt otroligt vad fint ni gjort hos dina svärmor!
    Vad glad hon måste vara över att ha så underbara släktingar.
    Ha en bra torsdag!
    Kram/Maria

    ReplyDelete
  47. Åhhhh så fint ni har gjort. Kan tro att det är världens lyckligaste svärmor just nu.......
    Tror nog att du går lite på moln själv också *ler* för visst är det lycka att få göra någon annan glad.
    Ha nu en riktigt trevlig allhelgonahelg!
    Kramar Mia

    ReplyDelete
  48. Åhh vilken skillnad va fint de blev förstår att hon blev jätte glad.

    kramizzar

    ReplyDelete
  49. Gud sååå fint det blev :)
    / marika

    ReplyDelete
  50. WOW wow WOW!!! Helt ofattbart hur mycket ni hann med på bara 6 timmar!...å så FIIINT det blev! Du är verkligen duktig på att se möjligheter!
    Jag är djupt imponerad och säger Grattis till Ulla...vilken tur hon har som har en sån duktig och rar svärdotter som DIG!

    Kraaaam, Carina

    ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra