Tuesday, March 23, 2010

Lökbröd

Hejsan Alla bloggare och andra surfar e!
Jag fortsätter på mitt lila recept tema och tipsar nu om lite gott smaksatt bröd:
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.

  •  pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 hackad gul lök
  • Detta räcker till 20 bullar el 2 limpor
  • Skala och hacka löken fint. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten. Torrjäst blandas i mjöl och vattnet värms till lite mer än fingervarmt (50 C). Blanda ut jästen i vattnet i en stor bunke och tillsätt 3/4 av mjölet samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna. Lägg upp bröddegen på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över att jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Baka i cirka 35 minuter tills brödet är ljust brunt, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
KRAM PÅ ER!!! /Petra

15 comments:

  1. Hej Petra,
    lovely post and photos! Thanks for the recipe, I love to bake bread and I will try yours :-))) Kram Yvonne

    ReplyDelete
  2. Hej Petra, mums det lyder lækkert, det må jeg prøve engang ved lejlighed.... Kram herfra

    ReplyDelete
  3. Vilket bra tips på bröd.Låter jättegott.Och vilka härliga bilder. F.ö längtar jag efter den nya boken.
    Kram Margareta

    ReplyDelete
  4. hei Petra,så kjekt dette er da, å det kan jeg tenke blir en nydelig smak,skal prøve det neste gang,så greit å dele sånne oppskrifter.
    ønsker deg en fin kveld vidre,
    klem fa sylvia

    ReplyDelete
  5. Låter jättegott och vilken bra idé med lök i brödet.
    Tack, det måste jag testa.
    Kram Raina

    ReplyDelete
  6. Vad smarigt det låter att ha lök i brödet som smak.1000 tack gulliga du för receptet alltid lika skoj att testa nya.Önskar dej en fin kväll och en skön onsdag Vårkram Rita ♥

    ReplyDelete
  7. Yummie Yummie.............i will try to make this bread!!

    Thank you for recipe .......Petra

    Have a great day tommorow !! hugs Ria

    ReplyDelete
  8. Thank you for the recipe! I want to try it! ~lulu

    ReplyDelete
  9. herlig... høres deilig ut...

    takk for oppskriften O=)

    klem Kerstin

    ReplyDelete
  10. Hejhej Petra!

    Mmmm vad det ser gott ut och jag kan känna doften av nybakat. Måste prova det och tack för receptet. Vill ge dej ett tips att titta in hos mej och hämta ett recept på min "himmagjorda" mussli.

    Ha det fint
    KramKram
    Lotta

    ReplyDelete
  11. Vilket bra tips! Måste testas.
    Åh...Längtar tills er nya bok kommer ut...

    Ha en bra dag, kram ellinor

    ReplyDelete
  12. Tack snälla för receptet, det ska provas här hemma. Du gav mig även inspiration till att göra tvålar och badsalt häromdagen.
    Ha en bra dag.
    Kram mamma C

    ReplyDelete
  13. Låter spännande,måste jag prova. ha en skön dag. Kram Ulrika

    ReplyDelete
  14. Lök i har jag aldrig provat, nu bakar jag inte så ofta. Men ibland händer det, hembakt är alltid godast.
    Tack för receptet
    Kramar
    AnnaMaria

    ReplyDelete
  15. Dette høres spennende ut, har aldri prøvd å bake med løk. Ønsker deg en flott kveld:)

    ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra