Tuesday, June 08, 2010

tips

Hejsan!
Tack för alla era helt otroligt värmande ord om smörgåstårtorna som jag bakade åt min make.
För er som frågade angående receptet så brukar jag alltid improvisera. Så tyvärr kan jag inte beskriva innehållet i just denna.
Men lite tips kan jag ge den som ska ge sig i kast med att skapa en smörgås tårta:
- Lägg ut och skär till bröd (japp du kan använda formfranska eller köp färdiga landgångsbröd) i tre till fyra lager lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under. Gör sedan en till två till tre påläggsröror som ska fungera som fyllningar. Du kan fuska med färdig räksallad som ett lager, passion eller apelsin keso och ägg skivor och kräftost med fint skivad tomat på ett lager. Vill du ha fyra lager är det gott att ha leverpastej fint skivad gurka på. 


Gör iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt och på hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad och skinka för att täcka kanterna. Det går också alldeles utmärkt att mortla ostkrockar och dekorera kanterna med 


- Gör 2 olika smörgåstårtor med olika smak, det är alltid uppskattat.

- Om du gör smörgåstårtan dagen innan: Gör då bara grunden - hinner du inte dekorera den dagen efter utan måste fixa allt dagen innan så köp en extra citron som du kan pressa över hela dekorationen 20 min före tårtan ska serveras då ser den mycket fräschare ut. Förvara i kylen övertäckt med plast. Stick i några tandpetare om du inte vill att plasten ska ligga mot tårtan. 

Ett litet knep för att smörgås tårtan inte ska bli torr så kan du blötta dina brödlager med antingen lite Sockerdricka eller med Äppeljucie. 


 När du ska dekorera din tårta är det bara fantasin som sätter gränser, andvänd allt från blommor, bär, frukt, grönska, räckor, färska örter, kött, oliver osv...
Vill du göra en "modernare smörgåstårta" tänk på det italienska köket:
och använt sådant som pesto, mozzarella, skinka och  tomater.
Många tycker att smörgåstårta smakar för mycket majonnäs kan tycka att smaken är för kraftig. Byt ut minst hälften av majonnäsen mot creme fraiche.
Som bröd kan du också använda Polarpärlan Havre från Polarbröd ett roligt tips kan då vara att använda de små och göra som små smörgåstårtor åt var och en. 
Ja, ja nog med det. Ha nu en god dag mina vänner. 
KRAM Petra

10 comments:

 1. Jisses.., måste ju kommentera dina vackra smörgåstårtor.
  Dom var bedårande och fast jag precis ätit blev jag bannimej hungrig igen efter att ha sett dina bilder:)
  Har aldrig sett så välfylld "topping" tidigare och det var riktigt frestande.
  Tack för alla tips i dagens inlägg om hur man skall lyckas med smörgåstårtan!!!

  Vackra bilder..
  Ha en fortsatt skön vecka.
  Kram
  Marianne

  ReplyDelete
 2. Men vad du var bra på smörgåstårtor! Jag får sätta mig och skriva upp detta, så många och så bra tips! Rörorna var ju busenkla, och ostkrok-krosset var smart.
  Tack för toppenbra tips.
  Kram till dig
  AnnaMaria

  ReplyDelete
 3. Gud nu blev jag så sugen på smörgåstårta! :D haha du verkar vara duktigt på sådana, den du gjorde åt din man såg ju jättesmarrig ut! Kraam izabell

  ReplyDelete
 4. Tack för fina tips! Jag som aldrig gjort en enda tårta blev inspirerad!

  Nu ska det fixas...

  Ha det gott!

  kram, OLg@

  ReplyDelete
 5. Så vakre bilder da,lekkert. :)))))

  ReplyDelete
 6. 1000 tack för härliga och enkla tips för smörgåstårtor.Ja det är ju Alltid lika gott med smörgåstårta.Fina bilder bjuder du på ♥ Önskar dej en skön kväll vännen Kramar Rita ♥

  ReplyDelete
 7. Åhhh så gott det lät!!! Nu blev jag hungrig såhär på nattkröken... inte bra;)
  Men du bakar smörgåstårtor som är ett konstverk för ögat Petra! Säkerligen för gommen också;)
  Kram Cilla

  ReplyDelete
 8. Har skrivit ut detta inlägg för att sparas som inspiration till nästa smörgåstårta. Såå vackra bilder idag! Kramar Pia

  ReplyDelete
 9. Hei Petra!

  Oj, for et smørbrødskake under her! Fantastisk! En slik skulle man hatt med på jobb og mumset i lunchen, hihi. Takk for gode tips!
  Ha en strålende dag.

  Klem

  ReplyDelete
 10. Hm kanske skulle göra en smörgåstårta vid tillfälle tror det är 8 år sedan sist, gjorde till lilla Ms dop sen tror jag inte det blivit nån mer gjord ;o)
  Tack för tipsen!
  Ha en underbar dag!
  Kramis/LenaS

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra