Saturday, October 09, 2010

Leva & Bo

 Hej! 
Har lovat endel av er att visa några av de bilder som fanns med i Expressens bilaga Leva och Bo när de var här och fotade. 
Se mer på http://www.expressen.se/levabo/1.2154659/hemma-hos-mitt-hem-ska-formedla-gladje
Jag klistrar in texten som fanns med i reportaget här för den som vill läsa lite mer:
(alla foton: Per G Noren och Text Birgitta G)
Petra Eriksson har målat om hemma många gånger innan hon hittade rätt. Nu bor hon med maken Andreas och lille Ossian i ett romantiskt hem inrett i vitt med patina kryddat med charmiga loppisfynd. 
- Vi njuter av att vistas här, säger Petra.
 DUKAT BORD. Petra ordnar med dukningen inför brunchen. Matsalsbordet är köpt på Mio, 
liksom stolarna. "Jag ville slipa dem lite nötta, men Andreas sa nej. Det blir nog slitna ändå, 
Ossian ser nog till det". 
Kristallkronan i taket fick Petra för 300 kronor för att den saknar några prismor. 
Skänken till vänster fick hon av ett grannpar, 
dörren intill går till Ossians rum, som dock undgått den helvita stilen.


 Enplansvillan i Kristinehamn, som Petra och Andreas Eriksson köpte och flyttade in i 2004 var bara ett år gammal, men misskött, halvfärdig och skrot och skräp fyllde tomten. Efter mycket slit är det nu ett fräscht, luftigt och romantiskt inrett hem i vitt, vitt och åter vitt och lite nött som det ska vara.
- När jag inreder vill jag att hemmet ska förmedla en känsla av glädje, ett glatt liv, och man ska njuta av att vistas här, säger Petra, som dock inte hittade till den vita stilen förrän sent.
 HON HAR UNDER åren bland annat hunnit med att inreda i orientalisk stil. När de hade målat om inomhus för sjätte gången blev den sjunde det vita hem hon nu är nöjd med.
När Petra och Andreas köpte huset saknades golv i två rum, på en del ställen hängde elsladdar farligt lösa och badrummet var fuktskadat.- Inte konstigt att spekulanter vände i dörren, men vi hade aldrig haft råd att köpa hus om det här inte blev så billigt. 360 000 kronor betalade vi, i dag är det värderat till 1,1 miljon, men vi har också gjort extremt mycket i huset, säger Petra.
ANDREAS ARBETAR med rivning av bland annat fastigheter, att några väggar revs i huset var inte ett så komplicerat arbete. Det numera kombinerade vardagsrummet, som är upphöjt, och matsalsdelen, samt köksavdelningen är på totalt 65 kvadratmeter.
DE FICK BÖRJA med att lägga in golv, annat golvmaterial byttes ut, väggar och tak målades om, det mesta gick i brunt tidigare. Pärlspont sattes upp på väggar och slutligen återstod att röja på den förfallna tomten. 

De har slitit hårt för att få det precis som de vill, eller rättare sagt som Petra vill. Nu har hon förälskat sig i vitt och möblerar med gamla och nya möbler, målar om och har möblerna ingen patina fixas det med lite slipning på rätta ställena.Petras mormor och Andreas mamma bistod med matlådor när Petra och Andreas arbetade som mest med huset. De har gjort det mesta själva, förutom vvs och elarbeten.

ÄVEN OM PETRA inreder med möbler och detaljer i gammal, sliten stil så hittar hon inte allt enbart på loppis och auktioner, utan i även inredningsbutiker som har det rätta sortimentet och det finns även i Kristinehamn.- Men jag har fått en hel del från vänner och bekanta också. Alla vet att jag vill komma och titta på grejerna innan de ska slänga dem. Jag går aldrig från en loppis tomhänt, men jag måste fynda, det har blivit en sport. För varje sak jag tar hem, säljer eller ger jag bort en.När Petra och Andreas köpte huset flyttade de också ihop. Det mesta av det som fanns i deras två lägenheter lade de ut på Blocket till försäljning för nu skulle de börja från noll tillsammans.- Vi hade sådan tur att det var en person som köpte allt, berättar Petra.Vedspisen med murstocken och köksskåpen, förr bruna, är det enda som återstår av den ursprungliga inredningen. Huset värms med luftpump, men kyliga vinterkvällen tänder Petra gärna vedspisen, som värmer upp hela huset. Den varma spisen används också för att ställa mat på värme på när det exempelvis bjuds på fest med buffé.

- Köket är inte planerat som det ser ut nu. Jag vill ha en diskho av porslin och öppna skåp. Jag förnyar hela tiden och har ständigt projekt på gång. Att inreda ger mig energi helt enkelt, säger Petra, som också måste lägga energi på sina studier till socionom.- Men jag ska vara klar till nästa sommar, säger hon.
OM DE HADE vetat vilket jobb det skulle bli att få ordning på huset när de köpte det, hade de kanske tvekat, men nu ångrar de sig absolut inte.- Neej, men en hel del återstår att göra. Nästa större projekt är att bygga ut vardagsrummet en bit ut mot trädgården, då ska det bli ytterligare en upphöjning, säger Petra.

KRAM Petra

9 comments:

 1. Wow! DET var utrolig fint!:)
  Klem fra meg

  ReplyDelete
 2. Åh vad kul att få se repotaget, jättfint!
  Ha en finfin kväll!
  Kramis/LenaS

  ReplyDelete
 3. Så kul att få läsa reportaget, för det hade jag inte gjort förut. Det var jättefint. Alltid lika kul med de inspirerande bilderna från ditt hus.
  Ha en fortsatt bra helg!
  Kram Ullis

  ReplyDelete
 4. Vad kul att få läsa reportaget!! För att inte tala om bilderna...vilket vacker hem ni har skapat!!! Är du verkligen säker på att du ska jobba som socionom? tror du skulle passa kanon som heminredare!
  kram, Marita

  ReplyDelete
 5. god kveld Petra.
  så hyggelig at du la ut dette,har jo ikke anledning å se det ellers. ønsker deg en nydelig kveld og helg,
  klem fra sylvia

  ReplyDelete
 6. Så fina bilder från ert vackra hem och ett bra reportage..

  Kram Mia

  ReplyDelete
 7. så fint dere har det.:.) gøy å se mer.:-)

  en fortsatt fin helg til deg.:-)

  ReplyDelete
 8. Nydelige bilder fra det vakre hjemmet ditt Petra!! Ha en fantastisk helg!! Kram

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra