Tuesday, July 21, 2009

Kreta, Maleme

Hallå!
Väl med er? Idag tänkte jag visa lite bilder från Kreta när vi var där förra veckan.
Jag tycker tyvärr inte att bilderna kan förmedla Kreta på ett bra sätt, för det är faktiskt väldigt vackert och charmigt där. Även om jag inte är en färgstark människa själv när det gäller inredning i mitt eget hem så tycker jag att det är oerhört spännande att se sådana färgkontraster som grekland bjuder på.

De första bilderna är tagna inne i Chania (Kretas störsa stad?). Vi bodde på ett hotel som var ca 30-40 lokal bussresa därifrån.
Tyvärr fotograferade jag nästan inga av de växter som finns överallt i grekland. Det verkar nämligen som om precis allt bara växer så att det knackar där ner, oavsett vart det är och därtill oavsett värmen. Vi hade ju 45 grader när vi var ner.
Ville man shoppa så fördrog jag Chania eller Platinas för i Maleme där vi bodde var inte utbudet så stort. Men fy bubblan så otroligt dyrt det har blivit där ner, här hemma är det mycket billigare!! Är inte det märkligt? Jag har varit i Grekland många ggr och visserligen var det kanske några år sedan sist och då hade det börjat blivit dyrt på g av euron men hallå nu kostade allt super mkt!
Inne i Chanias hamn fanns glasbåtar som man kunde åka ute med i någon/ra timmar. Glasbåtar? Jo, det är små båtar men i mitten av golvet finns det fönster med lite förstorningseffekt. Då kan man se undervattnet, därtill följer dykar med ut på båten och simmar in under båtens fönster där de matar fiskar som då nyfiket simmar ditt och visar upp sig. Jätte skoj för vår lille som älskar allt vad djur heter.

Dykaren fyllde också en hink som han tog med sig upp ombord, i denne fanns olika djur, sten och annat spännande som skickades runt så att alla fick titta, känna och ja smaka. Han tog med sjöborre som den som ville fick smaka på.

Här står vår lille ossian med svampbobs kompis i handen.... en sjöstjärna.
I grekland finns stora skillnade mellan klass och ekonomi hos folket, det vart väldigt påtagligt då vi tog oss ut itanför turistorterna, någon bodde i en koja en annan i ett slott...
En dag var vi till en lokal vin och raki odling högt uppe i bergen, det ingick i en grott tur som vi var på, där var himmla fint men rakin fick var för min del, jag gillar den inte...
Titta vilken utsikt från odlingen!


Vi var ju också tvugna att se världens äldsta olivträdd för olivträd fanns det överallt och ibland så långt ögat kunde nå.
Här har vi det, det äldsta trädet enligt guiden.
Med detta lila tåg åkte vi på tur en hel dag upp på slingriga små bergsvägar och på e18 liknande vägar...

Jag på väg utan för en helig grotta som var så stor och som hade små rum långt inne och ner i berget, dessvärre var det väldigt svårt att fota där pga av ljuset...
Men överallt i grottans fanns levande ljus och ikoner.
Här är ingången till grottan

Ni kan ju ana att det var högt upp när ni ser utsikten, det var faktiskt lite ruskigt när vi skulle åka upp på de små slingriga vägarna dit.
Kyrkor i alla möjliga storlekar och utföranden fanns det också för den som ville åka på en sådan runda.
En och en annan mythos fick det allt bli också, den lokala ölen är faktisk himmla god.

Där vi bodde i Maleme var det inte någon sandstrand utan en stenstrad och jösse så många fina stenar som fanns där. Det plockade jag med ett helt lass hem...
Nja, gott folk det var allt för denna gång och om Grekland, nu får jag skynda mig till mitt jobb! ha en fin dag! Kram Petra E

11 comments:

 1. Det ser ut som om dere har hatt en flott tur til Hellas!
  For noen nyedelige bilder:)
  Jeg elsker Hellas selv også, men det er noen år siden jeg har vært der nå:)

  Ha en fin dag!
  Klem Linda

  ReplyDelete
 2. Hej Petra verkar som ni hade en intressant resa..
  Ja min dotter jobbar på Cypern, hon säger att det är dyrare än i London och det vill inte säga lite!!!
  Synd tycker jag...kram Annica.

  ReplyDelete
 3. Vilken resa ni har haft, ser ut som att ni sett mycket fint.

  Vi va på kreta för två år sen, det va jätte mysigt där, jag älskar Grekland måste nog snart åka tillbaka =).

  Ha det bra, kram Rebecca.

  ReplyDelete
 4. Åhh så mange vakre bilder :)
  Jeg har aldri vært på Kreta, men ønsker å dra dit..
  Synd det er blitt så dyrt der nede...

  Ha en fin dag og takk for titten :)
  Klem,Kari

  ReplyDelete
 5. Vilka härliga bilder du visar från Kreta. En underbar ö att besöka synd bara att det har blivit så dyrt där. Vi var ju dit i april 08.
  Det har ju alltid varit så att man åkt utomlands och levt mycket billigare än här hemma. Nu är det nästan tvärtom. Synd.
  Ni verkar ha haft en härlig resa ändå. Sett mycket fint.
  Ha det gott.
  Kram Carina

  ReplyDelete
 6. Ser ut att ha varit en kanon semester. Häftigt olivträdet var!
  Synd att det blivit så dyrt.
  Kram Maria

  ReplyDelete
 7. vilka underbara bilder och härlig resa...kul att du delar med dig...
  kram
  annelie

  ReplyDelete
 8. Å vilken härlig resa ni har haft!
  Kram Agnetha

  ReplyDelete
 9. Så mycket fina bilder. Ser ut som om ni har haft det helt underbart.

  Kramisar Ullis

  ReplyDelete
 10. Hej Petrus!
  Ser ut som du haft en fin semster. Jag älskade Kreta när jag var, vilket innan Euron kom igång så då var det billigt och bra :) Hur har du det? Jag funderar på att ta en sväng förbi K-hamn nån dag. Hör av mig om/när det blir! Krams krams!

  ReplyDelete
 11. Vilka vackra bilder från Kreta. Nu längtar jag tillbaks dit, det var många år sedan sist. Vi var i Toscana i sommar, så jag är nöjd ändå:-)
  Kram Susanne

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra