Thursday, November 27, 2008

"Skam" är mitt tips!

Hallå där hemma i stugorna!
Vilket underligt väder, i går var det så pass mycket snö att Ossian kunde åka pulka till dagis och i morse när vi skulle bege oss ditt på pulka vart vi en aningen snopna när vi öppnade dörren... Ingen en snöflinga så långt ögat kunde skåda.... (Tog dessa bilder på vår entrè igår)
Visst jag måste väl säga att jag tycker väl inte att det är så jätte skoj att skotta men det är faktiskt ledsamt för barnen. Ja, ja nu i från allt snack om väder och vind. Jag läste för något år sedan en bok som jag tyckte var helt ok. Nu hittade jag den för någon vecka sedan och läste den igen. Måste faktiskt tipsa er om den för jag tycker den är rätt bra!
Boken heter skam och är skriven av författarinnan Karin Alvtegen. Boken är enligt mig en mycket välskriven och verklighetstrogen, som hjälper även den mest O-empatiska människan att lägga några fördomar på hyllan.

”Skam” skildrar två kvinnor vars liv tillsynes utåt kan verka relativt bekymmerslöst, jag skriver relativt med tanke på det liv som levs inom dem. Båda kvinnorna har i själva verket tragiska och oarbetade händelser i sitt förflutna som än i dag präglar deras liv. Som läsare får man följa dessa kvinnor i deras vardag i en parallell skrivning, tills deras öden en dag beslutar sig för att korsas.
Maj-Britt är 55 år och allvarligt överviktig sedan trettio år tillbaka, efter en sorglig livshistoria påbörjar hon ett förskräckligt hat till sig själv och sin kropp. Maj-Britt började då sakta men säkert att fly verkligheten genom att äta och aldrig lämna sin lägenhet.
Monika, 38, är en framåtsträvande och mycket professionell chefsläkare. Hon anstränger sig till sitt yttersta för att gottgöra förlusten av sin storebror. För att fly sin verklighet försöker hon att ständigt påskina ett perfekt yttre.
Till en början kan det vara svårt som läsare att förstå hur dessa två kvinnor med till det yttre så olika liv skall kunna mötas. Men de har något gemensamt, båda är på ständig flykt ifrån sitt eget liv. Existensen ställs på sin spets när dessa för varandra främlingar slutligen möts. En kamp om uppgörelse med sitt förgångnas inleds, där vägen kantas av skuld och skam. Boken beskriver fängslande livsöden och bjuder på rädsla, olovlig sexualitet, religiösa förföljelser, tvångskänslor men framför allt på livet i dess osminkade version.

Boken enligt mig avspeglar människor som känner en fruktansvärd ångest över att aldrig varit älskade. Alvtegen har lyckats att få karaktärerna verkliga genom att själv hålla sig opartisk till dess personligheter. ”Skam” ger läsaren en chans att själv vilja försvara, förändra och engagera sig i karaktärernas känsloliv. Men trots detta kan det inte låtas bli att poängterar slutet som är något snopet och abrupt. För även om man själv får ta stor plats i de fiktiva karaktärernas öden så vill man inte hitta på slutet själv. Men kanske är det just det som är Alvtegens poäng, att själv lära sig leva livet och därför låter hon läsaren fantisera sitt eget slut.
Oj, det blev nästan en hel rescention..... Hihi ja ja.. ibland är det lätt att glömma tiden! Ha det gott! Stora Kramar från mig till er! /Petra E
16 comments:

 1. Åh , tack för boktips(ska jag minsann läsa:) ), vackra bilder och ett härligt inlägg.
  kram Lallis

  ReplyDelete
 2. Hej Petra, ja vart tog all snö vägen du blåser det så förb.... igen så att soptunnan blåser i väg grrr.
  Vad fint allt rost var mot den vita snön, så härliga bilder.
  Nu ska jag försöka göra det sista på ett par tavlor jag håller på med.
  Kram på dig/ingela.

  ReplyDelete
 3. Hahaha... jag skrattar fortfarande åt brevet från Lille Axel..=)

  /Evelina

  ReplyDelete
 4. Hej! Ja den är verkligen bra den boken, har läst den två gånger tom.Och den berör sannerligen....

  Jag ska bli diakon, det kan slarvigt förklaras som kyrkans socialarbetare. Kul att du ska bli socionom det hade jag som tanke också....men sen så ja kom andra diakon upp och kändes rätt.

  Kram Diana

  ReplyDelete
 5. Böcker kan man aldrig få nog,men tiden räcker inte till.Jag ska skriva när titeln, och någon gång läsa den. Gillar att den påverkar folk..Vackert ingång till huset.kram Dadda

  ReplyDelete
 6. Kul med boktips. Men så underbart du har det vid din entré.

  Kram Ullis

  ReplyDelete
 7. Ja jag skulle verkligen behöva öppna en bok!!! Tro det eller ej men jag har läst varende Harry Potter bok och sedan dess kan jag inte läsa något annat. Ja jag tror dessa jäkla böcker har trollat bort allt vett från huvudet =)

  Ja här ligger då snön kvar... vi hade nästan 20 minus grader idag!

  Så vackra bilder du visar.

  Ha en trevlig helg!
  Kram Anita

  ReplyDelete
 8. Hej!

  TAck för boktipset!!!

  Vilka härliga snöbilder...men nu är det borta så trist...

  HA¨en bra dag!
  MiaMaria

  ReplyDelete
 9. Tack för boktipset ,de måste jag kolla upp... Vill önska dig en riktigt mysig advent oxå...kraaaam

  ReplyDelete
 10. Åh, så juligt det ser ut. Gillar så mkt rostkontrasten mot den vita snön, läckert! Den boken ska jag nog läsa men jösses vad jag längtar efter din och inspiration i vitt`s bok, vill verkligen att den ska komma nu. /Karlsson Malin

  ReplyDelete
 11. Nu har snön försvunnit hos oss, tråkigt...

  ReplyDelete
 12. Jag ser att ni har snön kvar, här har den smält bort...:(. Vad fina bilder du visar, gillar hjärtkransen, så skir. Jag försökte mig på och måla lerkrukor också men fick inte riktigt till det...Kram

  ReplyDelete
 13. Hej Petra, pratade med Ingela häromkvällen det ska bli så roligt!!! lägger till dig på länklistan som mina favoriter, på tal om Alvtegens böcker, de andra böckerna hon skrivit kan jag också rekommendera bra allihop om udda och utslagna på ett eller annat sätt, läs dem med!
  Fint med rostiga grjor du har utanför och hoppas vi får ha lite mer snö om inte annat den dagen när tomten kommer=)
  Ha det gott! Kram från Annica.

  ReplyDelete
 14. hej petra
  tack så jätte mycke för berömmet =) de värmer verkligen. du undra hur man fick till x alternativen under kommentarerna du går in på blogginlägg och redigerar så kommer de upp alternativ där du kan lägga till det. ..lycka till
  ha en skön 1 advent
  kram pia

  ReplyDelete
 15. Verkar vara en bra bok!

  Vilka underbara rostiga saker du visar!

  Det där blomornamentet har jag i min butik!

  Nu kan du vinna vackra saker i zink på min blogg - zinkhus från Walther & Co och mycket annat!
  Kika in och var med du också!

  Kram Maud

  ReplyDelete
 16. Vilken härlig entre du har... Mmm... bilderna är ljuvliga. Synd att snön kom och gick... kunde den inte fått varit kvar över advent om inte så för barnens skull. Kram sari

  ReplyDelete

Tack för din kommentar den värmer! Dock har jag för en tiden sedan bestämt mig att inte svara på kommentarer då jag måste prioritera min tid. Tack för att du förstår mitt val.
Är det dock något du undrar så självklart går det bra att maila mig på romantiskahem(@)gmail.com
Kram Petra